Ouveralle

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Ouveralle (alt. Overall, Överall) är ett allsidigt klädesplagg som man nästan måste ha om man pluggar på Lunds Tekniska Högskola (förekommer även på andra, mindre viktiga högskolor och universitet).

En ouveralle är inte bara ett utmärkt plagg att festa i, den är även fruktansvärt klädsam och en riktig blickfångare eftersom alla icke-teknologer har ett kroniskt begär att stirra på alla ouveraller dom ser.

Innehåll

Sektionernas färger

Alla LTHs sektioner har sina egna färger, detta speglas även i ouverallerna. Både Datateknik och Infocom har således Råsa ouveraller.

Andra färger du kan stöta på när du är ute och går i din ouveralle är:

Det finns även några sektioner som inte har några ouveraller, men eftersom detta är en artikel om ouveraller så kommer dessa inte att nämnas mer.

Skötselråd

Grundregeln är att ouverallen inte får tvättas. Två viktiga undantag är dock kemtvätt (precis som för dina andra finkläder, något omtvistat dock) och dusch (precis som du tar med din hjärtevän). Notera att teknologen måste befinna sig i ouverallen när man duschar. Bad i sjön Sjøn är givetvis också tillåtet, men det kan ha något oönskad effekt.

Märken

Även om en ouveralle utan märken är fruktansvärt stilig så måste man ha lite märken på sin ouveralle. Ett märke är ett tygmärke som visar att man har deltagit i ett arrangemang, sålt sin själ till något företag, representerar något eller helt enkelt bara är snyggt och/eller roligt. Ju längre man kommer i sin utbildning desto fler märken har man förhoppningsvis på sin ouveralle. När man är riktigt gammal och äcklig så ser ouverallen troligtvis ut som en massa märken med lite färgat tyg under.

Även för märken finns en del riktlinjer och relger:

  • Sektionsmärket (det märke som symboliserar en sektion) placeras över hjärtat.
  • Sektioner har egna regler
    • INGare skall placera sitt programmärke så nära hjärtat som sektionsmärket tillåter.
    • INGs sexmästerister skall placera sexmästerimärket över njuren

Korsbefruktning

Även om en helt Råsa (eller Lila) ouveralle är snyggt så tillhör det studenttradition att man byter delar av sin ouveralle mot liknande delar från en annan ouveralle i en annan färg. Detta innebär alltså att man måste umgås med folk från andra sektioner, något som är väldigt trevligt! Populärast att byta är delar från armar och ben eftersom dessa är hyfsat lätta att sy dit igen. Dessa byten har dessutom ingen innebörd.

Men man kan byta nästan vad man vill med varandra, men det finns dock ett antal restriktioner:

Del Krav
Kragen Byte av krage visar på sexuellt umgänge (Vissa hävdar att byte av bakfickor också tyder på detta, dock ej allmänt vedertaget.)
Märket på ryggen Får under inga omständigheter bytas!
Bröstficka Har man bröstfickor får den över hjärtat inte bytas utan skall behålla sektionsfärgen.

Notera att de som läser till brandingenjörer inte byter delar av sin ouverall med andra. Det har gjorts många försök att supa dem under bordet, men få har lyckats.

Tyvärr är det dock så att på LTH håller vi inte speciellt hårt på dessa studentikosa traditioner.

Teknologmössa

En sann teknolog känner sig självklart naken då införd endast ouveralle. Därför skall man till ouverallen bära en teknologmössa! Läs mer om den för att berika ditt liv.